Nincs jó válasz

Mindenféle, ami zavar, vagy örülök neki, vagy vicces, vagy szomorú. Próbálok nem csak hörögni, ha kritizálok valamit, hanem leírni, hogy én hogy szeretném.

Friss topikok

  • anonim user: természetesen mindenképpen csak leányzó követhette el, legény az semmiféleképpen semnem... (2009.07.26. 20:34) Index-fika
  • dmm: "Ha megválasztják, a kampány után hagyja magát megvesztegetni, telik medencére, költözésre a város... (2009.07.20. 23:24) Tényleg mindenre a betiltás a megoldás?
  • begri: jaja ilyen szakma, de az is vicces, hogy a fidesznek az őszintét kellett volna csak nyomnia, nem f... (2008.10.31. 04:31) kommentből bejegyzés
  • begri: juj de izgi, akkor majd együtt megyünk :D majd viszek kenyeret :P (2008.09.22. 20:53) Felvonulgatós

Linkblog

HTML

Kampányhibák I.

2010.04.17. 09:45 | bryan | komment

Disclaimer: nem vagyok politológus, szóval, az LMP-vel szemben pozitívan, a többi párttal, (különösen a Jobbikkal) szemben negatívan elfogult írások lesznek ezek. Megpróbálom sorra venni a pártokat, felsorolva legszembetűnőbb hibáikat. Leginkább a neten követtem a kampányt, tehát főleg ezzel foglalkozom. Kizárólag szavazatvesztés és szavazatszerzés szempontjából igyekszem nézni a dolgokat, az erkölcsi kérdéseket így természetesen figyelmen kívül kell hagynom.

Kezdeném is a Jobbikkal, de hol is? Rengeteg hibát követtek el, olyanokat, amit másodszorra szerintem már nem fognak. Remélem, addigra az ország javuló helyzete miatt  már nem lesznek ennyire veszélyesek.

Először is a körzetekről. A Jobbik különböző régiókban részben különböző okok miatt volt erős, érdemes lett volna eszerint szervezni a jelöltjeit. Budapesten, legalábbis az LMP példáiból úgy tűnik, a fő kérdés a tisztaság volt, mindenkinek elege van a korrupcióból, sokaknak pedig a nagyobb pártokból is (a Fidesz sem sok új szavazót szerzett az elmúlt négy évben). Ezért aki "radikális változást" akart, azt a  Jobbik itt felszívhatta volna, anélkül, hogy legismertebb neveit itt lövi el.

Szerintem jóval több szavazót szerezhetett volna, ha inkább azokon a helyeken indítja ezeket az embereket Budapesten kívül, ahol lehetőleg, de nem feltétlenül helyi kötődésük van, hiszen ott a nagyobb név nagyobbat is szólhat. Például Pörzse Sándor kicsit máshogy nézett volna ki a körzeti orvos, meg a helyi polgi mellett, Kelet-Magyarország valamely eldugott pontján, mint a krisztinavárosi jelöltek között. Ha nem is tűnt volna világpolgárnak, de legalább nem lett volna annyira feltűnő, hogy alapvetően  ő egy közepesen híres fél negyedművelt frusztrált senki.  

Aztán a kurucinfo. A Jobbik ötödik hadoszlopát szerintem érdemes lett volna valamilyen műbalhé keretében még idejében látszólag összeugrasztani a párttal. Erre mintha kicsit későn, elég sután, de rá is jöttek volna. Ezzel a kuruc sokkal hatékonyabb működésre lett volna képes, közvetlen támogatása pedig szerintem nem hiányzott volna a Jobbiknak, sőt annak elvesztése jól jött volna a pártnak, amit amúgy is sokat bírálnak a portállal való (feltételezett :D) kapcsolata miatt. Persze, bár nehezen tudom elhinni, de lehetnek olyan emberek, akiknek a kuruc álláspontja dönti el a szavazata sorsát,  de ha ők azt látják, hogy  a portál még a Jobbikot piszkálja legkevésbé, így is megőrizhetőek lettek volna. Esetleg április nyolcadikától cikkezhettek volna arról, hogy a többiek annyira szarok, nincs más választás, muszáj a Jobbikra szavazni. 

Végül a Fidesz. Meglehetősen bonyolult a viszony a két párt között, Jobbik szempontjából kicsit a lázadó kamasz apakomplexusára hasonlított februárig, a Fidesz szavazók egy része is mintha eszerint kezelte volna Jobbikot . Elég sok Fideszesnek szerepelt másodlagos preferenciaként ez a párt. A Fidesz körülbelül február tájékán kapcsolt, és elkezdte erősen gyalulni a Vonáékat. Minden kicsit is széljobbos arcát bevetve próbálta visszaterelni elkalandozó szavazóit az egyzászló alá. A Jobbik erre elég furcsán, kicsit hisztérikusan reagált.

Talán érdemesebb lett volna a gyengébb szerepébe bújni, akit bántanak. Mindezt lehetőleg úgy, hogy közben a tisztességre apellálnak és továbbra is elismerik azok érdemeit, akik korábban hozzájuk hasonló nézeteket vallottak és kicsit értetlenkedni kellett volna mostani szereplésükön. Ezzel alaposan befűthettek volna a Fidesznek, valószínűleg több részszavazatot tartottak volna meg, emellett a szoci rettegde is fel tudta volna használni ezeket a kiszólásokat a Fidesz ellen. Természetesen azt mindenki tudta, hogy a szocikkal egyszerűen semmi nem nyeretheti meg a választást. De legalább jobban üthették volna a Fideszt, amivel őket is reakcióra késztethették volna, így a Fidesz nem tudta volna minden eszközét a Jobbik ellen használni. Itt is egy kényes egyensúlyt kellett volna megtalálni, de úgy tűnik ez nem a Jobbik erőssége.

Emellett a korábban említett kurucos "szakítás" és a Jobbikos trollok segítségével tovább hangsúlyozhatták volna a Fidesz mutyikban tanúsított hozzáállását és a "cigánybűnözéssel" szembeni elnéző viselkedését.

Apropó trollok. A Jobbikos kommentelők létszámukhoz képest meglehetősen aktívak, és bár többségük egyszerű, mint a faék (tisztelet a kivételnek, tényleg), de kiválóan tudnak linkeket kopizni,  illetve egyszerű és általában hamis összefüggéseket "feltárni". Nem tudom, vannak-e levelezőlistáik, ahol megbeszélik, ki melyik kétszáz bejegyzésbe írja/másolja be aznap az aktuális mantráját, de ha nincs ilyen, az szintén elég komoly hiba.

Mindent összevetve szerintem a Jobbik ezzel a stratégiával öt-tíz százalékkal több szavazatot szerezhetett volna. Szerencsére nem ez történt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemletezo.blog.hu/api/trackback/id/tr571928452
süti beállítások módosítása