Nincs jó válasz

Mindenféle, ami zavar, vagy örülök neki, vagy vicces, vagy szomorú. Próbálok nem csak hörögni, ha kritizálok valamit, hanem leírni, hogy én hogy szeretném.

Friss topikok

  • anonim user: természetesen mindenképpen csak leányzó követhette el, legény az semmiféleképpen semnem... (2009.07.26. 20:34) Index-fika
  • dmm: "Ha megválasztják, a kampány után hagyja magát megvesztegetni, telik medencére, költözésre a város... (2009.07.20. 23:24) Tényleg mindenre a betiltás a megoldás?
  • begri: jaja ilyen szakma, de az is vicces, hogy a fidesznek az őszintét kellett volna csak nyomnia, nem f... (2008.10.31. 04:31) kommentből bejegyzés
  • begri: juj de izgi, akkor majd együtt megyünk :D majd viszek kenyeret :P (2008.09.22. 20:53) Felvonulgatós

Linkblog

HTML

kommentből bejegyzés

2008.10.05. 20:33 | bryan | 3 komment

Az a baj azzal. ahogy a blogszférában a cigány- rasszista kérdéssel foglalkozunk, hogy ritka az, hogy konkrétumokkal találkozom, teoretikus viták vannak arról, ki is a rasszista, mi is a cigánybűnözés, stb. Szerintem sokkal gyorsabban kiderülne, ki a rasszista meg széljobbos, vagy liberálbolsevik ha elmondja, mit gondol a mélyszegénységben élők, (rosszabb esetben pluszban cigányok is) helyzetének javításáról, az ilyen emberek által lakott közösségek helyzetének javitási lehetőségeiről, mennyire tarthatatlan egy-egy nézet, milyen priorítások vannak pl ki emleget kizárólag Monokot, meg halálbüntetést, ki hajlik inkább a közoktatás fejlesztésére, felnőttoktatás lehetőségeinek kiszélesítésére, infrastrukturális beruházások végrehajtására hátrányos kistérségekben, ki tud túllépni azon, hogyha mi felvonulunk az állam a többit megoldja, meg egyáltalán kicsit unom ezt a körbenjárást. 
Nem azt mondom, van értelme ezeknek a vitáknak is, de kevés emberen látom, hogy valamit is változna a véleménye a hatásukra, ez pedig baj.
Ami a "cigánykérdés megoldását" illeti ez szerintem ott kezdődik, ha felismerjük, nem egy kérdésről van szó.Én ilyen kérdésekre bontanám ezt, valami hasonló megoldási javaslat-kezdeményekkel:
1. kérdés: közbiztonság ez jellegéből adódóan olyan , ha teszünk jó lépéseket, pl. a rendőrségbe a lehető legtöbb cigányt toborozzuk (ahol ők vannak többségben), egyáltalán az ilyen szegény falvakba több rendőrt vezényelnének (mégjobb ha onnan toboroznának) akik konzekvensen betartatják, betartják a törvényeket, rövid idő alatt látványos eredményeket lehetne elérni.
2. kérdés: Segély- munka. Olyan munkákat találni közmunkaként, amiknek tényleg van haszna, pl a közmunkások a falun belül házakat újíthatnának fel, lehet, hogy ez olyan munka aminek hasznát nem azonnal éreznék meg ott, de sokkal hasznosabb lenne a közösség szempontjából, mint ha mindig csak a legmocskosabb, legmonotonabb melókat kapnák meg, sokszor csak alibiből. Annak az embernek aki dolgozik, annak érezni kell, hogy ezért megbecsülik. Enélkül nincs értelme. Emellett a segélyt elvenni bármit tesz is nem lehet. Éhenhalni senkit sem hagyhatunk. A közmunka mellett mindenkinek lehetőséget kell biztosítani aki tanulni akar. Ilyenkor minden esetben többlet pénznek kell járnia. Ha valaki közelebb költözne a munkahelyéhez segíteni kell. Minnél régebb óta inaktívat foglalkoztat valaki annál komolyabb támogatást kell kapjon.
3.kérdés: rasszizmust pedig nem szabad tűrni. Nem a kormánynak, hanem nekünk. Hiába van ugyanis minden, ha aki ki akar törni azzal szembesül folyton, hogy cigányoznak a háta mögött, nem veszik fel származása miatt stb. Szükség van pozitv diszkriminácóra is egyszerűen a cigányságnak szüksége van olyan emberekre a látóterükben akik megcsinálták. Nem olyanokra akik hetente bejárnak a gyárba,bár ez is fontos, hanem akik polgármesterek, jegyzők, menedzserek, bármi. Minnél több szerepmintára. Akikre nemcsak az összeuzsorázott merci miatt néznek fel.
 
4. kérdés: Oktatásban nem csak a cigányok oktatásával van baj, az egész úgy rohad, ahogy van, motiválatlan tanárok, rettenetes finanszírozási rendszer, állandó reformok stb a tanárképzésbe, és a tanárok fizetésébe rettenet pénzt kéne ölni, főleg a pályakezdők esetében. Az oktatás fejlesztése nélkül minden más félmegoldás. Motiváció kéne tanároknak arra, hogy hátrányos helyzetben lévő iskolákban tanítsanak pl. lakástámogatás formájában. Tehetséggondozás, nyári táborok, ahová szociális és tanulmányi eredmény alapján lehetne bekerülni, (egyenlő súllyal esne latba a tan. eredmény és a szociális helyzet, tehát 2-essel nem kerülhetne be senki, de BMW-vel se vinnének oda senkit). Tehát sok-sok pénz, igen a mi adónkból, meg talán a cégek is tehetnének valamit leendő fogyasztóikért. Óvoda nagycsoportja kötelező tartassuk be ezt is, de teremtsük meg a lehetőséget arra, hogy igénybe is lehessen venni. Felső tagozatban szintén csak hátrányos helyzetűeknél ösztöndíj.
5. kérdés: Elfogadni azt, hogy ez nem más problémája, hanem a miénk, nem tehetjük meg azt, hogy behúnyt szemmel járunk, liberálisok időnként az előítéletek ellen vonulgatunk, jobbosok, és akik nem igazán gondolják végig a dolgokat (bocs), meg háborognak a segély meg a romló közbiztonság miatt. Ki kell kényszeríteni a kormányból, választáskor, (máskor, sajna valamiért itt nem lehet) hogy mondják már el mit akarnak, legyen már ez kampánytéma... A legjobb az lenne, ha születne egy legalább 20 évre szóló program, legalább négypárti egyetértéssel. Basszus nem hiszem, hogy emberek nem veszik észre, hogy itt nem csak az a probléma, hogy vannak helyek ahová nem lehet bemenni, mert veszélyes. Az igazi gebasz a demográfia ha igy megy tovább, mire nyugdíjas leszek, minden harmadik aktív korunak kevesebb mint érettségije lesz, használható szakma nélkül, az életben nem látta dolgozni a szüleit, jó eséllyel munkanélküli lesz, ki fogja fizetni a nyugdíjamat? A hőbörgők meg nem látnak tovább az orruknál. Monoki modellek akár ideiglenes javulást is hozhatnának más helyzetben, de jelenleg csak bebetonoznák az egyenlőtlenségeket. Nincs elég emberünk arra, hogy ezt megengedhessük magunknak.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemletezo.blog.hu/api/trackback/id/tr43697796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

begri 2008.10.08. 13:53:10

ez olyan magyarosan szép, akár mintha Ficótól hallottam volna olyan populista
a fejétől bűzlik a hal, eleve centralizált magyarban minden, ami azért van mert aki kormányon van az akarja ellenőrizni a pénzt, ezért a problémákat nem lehet helyi úton megoldani, azt először el kell juttatni a megfelelő fórumokra hogy ott lássák onnan a trugyiba aztán belémeríteni a mizébe hogy oda kerülhessen a tutiba (ez olyan mint az a Deákos izé a hídról) ...ez van, a hatalomnak nem érdeke elvenni saját magától jogköröket, de nagyon aranyos amit írsz, ha lehetne helyileg dönteni ááá adóztatni a helyi követelményeknek megfelelően juttatgatni ahogy azt a környezet megkívánja, egyáltalán gondolkozni, csodálatos lenne, bár nem, mert sajnos magyarok közt ezt nem engedném, szétlopnának mindent mint a cigányok :)
a közbiztonsággal szintén az a baj, hogy ...rendőr függő, mi az hogy rendőrfüggő nem tudod mi az a rend, meg közbiztonság, neked rendőr kell hogy biztonságban érezd magad, észnél vagy? rendőrt csak akkor hívok ha nagy baj van sőt még akkor se szívesen, ő nem a barátom, ő az állam végrehajtó szerve, ha kell haláltáborba visz, ha kell értesíti a mentőket, vagy útbaigazít merre az arra ha jófej.
...látom te mindenképp ki akarod szolgálni magad, ez olyan csajos, jól megbaszva lenni a kiszolgáltatottságban, és minden engedni, csak itt legyél ...ah ah ah ...rendőr ...bácsi
(ma megmentettem egy lányt a nemi erőszaktól, visszafogtam magam :)
arra jöttem rá, hogy annyi minden lehetőség van az emberek előtt választásként, hogy nem látják mi hogyan merre, aki jó fej átbasz aki bunkó rendes, hát kérlek az egyszerű emberek esetében minden esetben az erőszak és a kényszer a célravezető, ha nem akarjuk hogy eltévedjenek
...én a tanárt pl. kapásból rendőri jogosítványokkal látnám el, ha megütöd, az olyan mintha rendőrt ütnél meg, de vonatkozzon ez az óvónőre is meg a szociális munkásra, ha elkényelmesedik a paraszt le kell sújtani rá, mint a bőrfejűekre, igenis léteznek társadalmi osztályok, értelmiségi ...paraszt, stb. aki azt mondja nincsenek az hazudik és akar tőled valamit
...én ami azt illeti Magyarország államnyelvét is angolra cserélném, nem jó hogy ilyen sok magyar van egy helyen, hulljon a férgese, de az emberi jogok mindenek előtt, az EMBERI, nem ÁLLAMI, érted, ne beszélj nekem az emberi jogokról ha a centralizált állam jogköreit rajzolgatod, nem vagy logikus!
...de kétségkívül aranyos, mondom Fico se mondana mást

bryan 2008.10.08. 20:32:08

populista vagy nem, más utat jelenleg nem látok. Ok én sem örülök annak, ha több rendőr grasszál az utcán, de a másik megoldás a gárda, meg kedves barátaik akik szintén pártfüggők/pártalapítók. Szóval ez van rendőr, meg rend kell az olyan helyekre ahól jelenleg nincs rend. Akkor hívsz rendőrt ha nagy a baj, pl Borsodban, Szabolcsban, meg az Illatos úton nagy a baj.
"hát kérlek az egyszerű emberek esetében minden esetben az erőszak és a kényszer a célravezető, ha nem akarjuk hogy eltévedjenek"- Ezt ki alkalmazza? Gizike az önkormányzatról?
Én se örülök neki, hogy az általam felvázolt megoldások jó része központi, állami kivitelezést igényel, De mondj jobbat, szívesen venném, ha állam nélkül is lehetne javítani a helyzeten. A populizmusról annyit, hogy 10 ből 7 embernek erről az lenne a véleménye,: Még több pénzt a cigányoknak már megint? Gyurcsány is hasonlókat szokott mondani, sőt a barátnőm vegetáriánus, Hitler is az volt, akkor én most náci vagyok? Nem nagyon ismerek olyan embert akinek egy gondolatával se értek egyet ezzel előjönni elég gáz. Ha már ilyesmit tanulsz tudhatnád, hogy minden gyűjtőpártban politizáló politikus populista. Ez egy ilyen szakma. :)

begri 2008.10.31. 04:31:40

jaja ilyen szakma, de az is vicces, hogy a fidesznek az őszintét kellett volna csak nyomnia, nem felvenni az mszp stílusát és akkor, ...és akkor mi van, semmi, nincs itt semmi látnivaló
inkább mennyetek DAC meccsre.
bumm.sk/nezopont/6/23722/sme-birosag-ele-kene-allitani-a-magyarorszagi-politikusokat.html
a sme egy szlovák liberális folyóirat.
ami Magyarországon folyik az több a soknál, persze mi sem panaszkodhatunk, de tényleg nehéz szavakat találni a baloldali vezetők sorait elnézve, vicces hogy tuti van sok jó fej szadeszes meg maszopos képviselő, valahol hátul, de miért ezek vannak elől?
a fidesznek legalább csak a soraiban bújik meg egy két látens buzi, jól van jól van
legalábbis én így érzem, és úgy érzem ez az igazság mégha valaki mást is mond. még isten nyugosztalja Horn Gyula is jobb fej, rosszul mondom, korrektebb. hol vannak a nagy öregek, szocialistákat akarok látni kemény ideológiai elrendezést a pártok között, nem populista nagypártokat ami a választási rendszerből fakad... legyen preferenciális listás szavazás mint a zsidóknál, csili vili koalíciókat szeretnék mint az olaszoknál meg szlovákoknál, vagy semilyet mint Izraelben.
az igazi reformoknak a decentralizáció erősítésével és a pártközpontú szavazási rendszer egyén központúvá tétele mellett van mód. sőt elnöki rendszert kérek, erős elnöki jogkörökkel, és erős aktív alkománybíróságot, nagyon sok múlik az intézményeken, tulajdonképpen egy demokráciában minden azon múlik.
ezenkívül gyökeresen szakítanék azon jogi kitételekkel, hogy a teljes nemzetrészt nem lehet képviselni a parlamentben, legalább az elnököt válasszuk így. sajnos fontos dolgok ezek, jó lenne figyelmen kívül hagyni de fontosak...
jaj tudtad hogy kárpátalja kikiáltotta az autonómiát, pontosabban dec. 1. a határidő ha addig nem kapnak kiterjedt terület autonómiát a ruszinok kikiáltják a függetlenséget :)
Szlovákiában 6-8% ruszin él, de nyelvjárásnak tekintik magukat, Ungváron már volt magyar és ruszin ellenes tüntetés
süti beállítások módosítása