Nincs jó válasz

Mindenféle, ami zavar, vagy örülök neki, vagy vicces, vagy szomorú. Próbálok nem csak hörögni, ha kritizálok valamit, hanem leírni, hogy én hogy szeretném.

Friss topikok

  • anonim user: természetesen mindenképpen csak leányzó követhette el, legény az semmiféleképpen semnem... (2009.07.26. 20:34) Index-fika
  • dmm: "Ha megválasztják, a kampány után hagyja magát megvesztegetni, telik medencére, költözésre a város... (2009.07.20. 23:24) Tényleg mindenre a betiltás a megoldás?
  • begri: jaja ilyen szakma, de az is vicces, hogy a fidesznek az őszintét kellett volna csak nyomnia, nem f... (2008.10.31. 04:31) kommentből bejegyzés
  • begri: juj de izgi, akkor majd együtt megyünk :D majd viszek kenyeret :P (2008.09.22. 20:53) Felvonulgatós

Linkblog

HTML

Szerzői jogok és kultúra

2009.03.10. 18:32 | bryan | Szólj hozzá!

Tegnap valahogy elkeveredtem ide, ahol megerősítettek azon véleményemben, hogy a jelenlegi kiadók és stúdiók évei meg vannak számlálva (ha nem változtatnak sürgősen), nem csak a zene, a filmek, de a könyvek estében is. Tehát arra lennék kiváncsi mi jön ezután. A kultúra finanszírozás új módjaira lesz szükség, ezek valamelyest visszalépésnek fognak tűnni. Mert nincs más út a tiszta adat eladása esetén, mint a, "kalapozás", meg a mecénás, szponzor rendszer. A középkorban volt hasonló, eszembe is jutott egy-két fura párhuzam a rippelő torrentgyártók és a középkori kódexmásolók között. :). A hagyományos módszer, a megmondom mennyit fizetsz, ebből a pénzből megcsinálom a következő terméket, még kb egy generációt fog részben kiszolgálni, utána minden másként lesz. Az emberek egy jelentős része számára, már most is másképp van. Vajon milyen hatással lesz ez a "közízlésre"? Vajon lesznek olyan hatású zenekarok, filmek, könyvek mint a pl. U2, a Csillagok háborúja, vagy a Harry Potter? A network marketing tudja pótolni vajon a hagyományosat? Miből lesznek a mindenki számára meghatározó  alkotások mennyiben alakítja át ez a gondolkodást, hogy érinti ez a közös alapokat, képes a decentralizált kultúra is olyan alkotásokat létrehozni, mint a mostani? Nem tudom. Ami felé haladunk arra még nem volt példa a történelemben*.  De ennél jóval többről van szó. A filmek esetében a mozi az ami mint eddig is, talán kihúzza a szarból a nagyobb stúdiókat. A zeneipart a nagy koncertek segíthetik ki, a könyvkiadók csak a sznobizmusban bízhatnak. :) Az ideális eset az lenne, ha a kiadók a kizárólag adat értékesítést, módosítást, feldolgozást, békénhagynák, csak a fizikai megjelenésű termékekkel harcolnának. Ezáltal ugyan csökkenne a tortából nekik jutó szelet, de ez amúgy is elkerülhetetlen, viszont a két rendszer között nem kéne választani hiszen mindkettőnek megvannak az előnyei, a diverzitás nem csak a biológiában érték. Másrészt a digitalizált adat hitelessége jóformán ellenőrizhetetlen, tehát ha valaminek az eredetére vagyunk kiváncsiak, minden esetben jó lenne, ha valami "analóg" létezőig lehetne visszamenni (kiváncsi vagyok, hogy pl egy dvd-n van-e olyan módosíthatatlan info, tehát nem digitális amiből meg lehet tudni, mikor íródott, illetve azóta tettek-e hozzá valamit?). Tudom, a poszt kicsit zavarosra sikeredett, de elég bonyolult dolog ez.

*Vagy volt már á példa, csak jóval kevesebb infóval és szereplővel.

 

Címkék: jövő kult torrent

A bejegyzés trackback címe:

https://nemletezo.blog.hu/api/trackback/id/tr43994201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása