Nincs jó válasz

Mindenféle, ami zavar, vagy örülök neki, vagy vicces, vagy szomorú. Próbálok nem csak hörögni, ha kritizálok valamit, hanem leírni, hogy én hogy szeretném.

Friss topikok

  • anonim user: természetesen mindenképpen csak leányzó követhette el, legény az semmiféleképpen semnem... (2009.07.26. 20:34) Index-fika
  • dmm: "Ha megválasztják, a kampány után hagyja magát megvesztegetni, telik medencére, költözésre a város... (2009.07.20. 23:24) Tényleg mindenre a betiltás a megoldás?
  • begri: jaja ilyen szakma, de az is vicces, hogy a fidesznek az őszintét kellett volna csak nyomnia, nem f... (2008.10.31. 04:31) kommentből bejegyzés
  • begri: juj de izgi, akkor majd együtt megyünk :D majd viszek kenyeret :P (2008.09.22. 20:53) Felvonulgatós

Linkblog

HTML

P.C.

2009.06.30. 20:40 | bryan | Szólj hozzá!

Szerintem nem az a pc, hogy a cigány mindig csak áldozat lehet, a kisebbségekről (legyen az szexuális kisebbség, hátrányos helyzetűek csoportja, etnikai kisebbség) csak kiméletesen lehet beszélni. Az igazi értelme ennek a kommunikációs formának a pontosság elvárása. Annak elvárása, hogy ha nem a kocsmában, beszélgetünk, fogalmazzunk pontosan. Tehát a "cigánybűnözés" fogalma nem fér bele, az az állítás viszont belefér, hogy a cigány elkövetők aránya bizonyos bűncselekmények esetén magasabb az átlagnál. Ugyanígy: a jobboldal nácizása nem fér bele, de a jobbikról azt állítani, hogy szélsőjobboldali, sok javaslatában fasisztákra, hungaristákra, nácikra emlékeztet, az belefér (ha meghatározzák melyek azok a megnyilvánulások: párthoz kötödő milícia jellegű egyesület, régmúltba való visszanyúlás antiszemitizmus, meg még itt lehet válogatni )  Nálunk mindkét oldal túlzott elvárásokkal él a pc nyelv használata, vagy elvetése kapcsán. Attól, hogy a rosszul értelmezett pc nyelvet mindenkire ráerőltettjük, nem fog változni semmi, ha meg igen akkor is csak rossz irányba, hiszen ha felülről erőltetek valakire egy nyelvhasználati formát, elzárva bizonyos információszerzési lehetőségeket (pl etnikai, önbevalláson alapuló bűnözési statisztikák készítése) akkor nagyon hamar kialakul az összekacsintós, ki nem mondott állításokkal teli vacak, ami pl a bulvársajtó szinte egészét jellemzi. Nem értem, ha valaki élt már a nyolcvanas években, annak ez miért nem nyilvánvaló? Ha viszont a pc-t elvetjük és mindenki tőmondatokban kezd el fogalmazni bonyolult problémákkal kapcsolatban, a társadalom egészét alkotó kisebbségek könnyen egymásnak eshetnek a mostaninál durvább formában is.

Amennyire tehetem, ragaszkodom a pontos megfogalmazásokhoz és próbálok erre minnél több embert rávenni, de a szólásszabadságot fontosabbnak tartom, mint a pc-t. A demokráciának és a toleranciának ugyanis szerintem többet árt, ha valaki kénytelen a gondolatait rejtjelezve, torzított formában közölni, mint az, ha néhány agyahagyott szélsőséges beleobégat a világba. Mindig lesznek, akik nem képesek megérteni egy összetett mondatot sem, náluk a pc mód sosem lesz több mint vékony máz, ami maximum néhány kifejezést érintő változást idéz elő közléseikben, ami cselekedeteikre, gondolkodásmódjukra nem lesz hatással.  Náluk nem hiszem, hogy érdemes mondjuk törvényekkel kényszeríteni a nyelvhasználat változását. Ahol erre az államnak mégis törekednie kell, azok a közmédiumok műsorai és az oktatás. Miden mást rá kéne hagyni a közvéleményre, hosszútávon máshogy úgyse megy. Törvényekkel nem lehet megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját. Az az oktatás, a média (ha önként vállalja) és az ismerősi háló feladata.  

Az offline sajtóban viszont talán egy hasznot hajt a pc erőltetése, ez pedig a szélsőségesek netre terelése. Minden internethasználó nyereség ugyanis, még a trollok is bármilyen nehéz ezt elhinni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemletezo.blog.hu/api/trackback/id/tr91218637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása